Brukarstyrd inläggning för ungdomar med självskadebeteende: “En trygg plats där jag har kunnat få komma och landa.”
Självskadebeteende och suicidförsök skapar stort lidande och är en vanlig dödsorsak bland ungdomar som mår psykiskt dåligt. Brukarstyrd inläggning (BI) har utvecklats som en lovande krisintervention för vuxna och erbjuds sedan 2018 i en anpassad form för ungdomar i Region Skåne via Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP) i Malmö.
Med hjälp av forskningsanslag från bl.a. Lions Forskningsfond Skåne har vi kunnat genomföra en intervjustudie med ungdomar som har fått tillgång till BI. Målet var att utvärdera hur BI upplevs av ungdomar samt att få deras förslag till förbättringar och anpassningar av metoden. Nitton ungdomar, 14-19 år gamla, har deltagit i forskningsintervjuer under 2020 och 2021. Kvalitativ analys av intervjuerna visar att ungdomarna upplever BI som tryggt då det ger möjlighet till en kort återhämtning vid behov. Ungdomarna säger att de uppskattar mer eget ansvar för sin vård, samtidigt som de har tillgång till stöd från personal. De berättar att BI bidragit till att de utmanar sig själva till att aktivt våga söka hjälp, vilket de haft mycket svårt för tidigare.
Två ungdomar berättar till exempel så här:
“När de rekommenderade BI och var villiga att ge mig den möjligheten så kändes det som att de faktiskt förstod min problematik. Och att det faktiskt kunde hjälpa mig.” (16 år)
“Tidigare har jag agerat på impulserna när jag har skadat mig själv. Men med BI så har det kunnat bli så att när jag känner de tankarna och jag vill göra det, så ringer jag i stället till Malmö. Så att det liksom blev en avledningsmekanism.” (19 år)
Resultatet av intervjuerna har sammanställts i ett manuskript som nu har skickats in till en vetenskaplig tidskrift. Manuskriptet har titeln: ‘A safe place where I am welcome to unwind when I choose to’ – Experiences of Brief Admission by Self-referral for Adolescents who self-harm at risk for suicide: a qualitative study. Resultatet kommer att användas för att förbättra vården på BUP i Malmö. Det kommer även att delas med andra runtom i Sverige som kan ha nytta av denna nya kunskap i arbetet med att hjälpa ungdomar med livshotande självskadebeteende.
Stort tack till Lions Forskningsfond Skåne för ert värdefulla bidrag!
Bild från forskningsmöte i Kivik, oktober 2021. Från vänster: Kajsa Landgren, Reid Lantto, Rose-Marie Lindkvist och Sofie Westling.
Sofie Westling docent och överläkare, Psykiatri och Habilitering, Institutionen för Kliniska vetenskaper, Lunds universitet
Kajsa Landgren, docent, sjuksköterska med specialistkompetens i psykiatri, Institutionen för Hälsovetenskap, Lunds universitet
Sophia Eberhard, PhD, överläkare, Psykiatri och Habilitering, Institutionen för Kliniska vetenskaper, Lunds universitet