Järnbrist med fatigue/trötthet, ett underdiagnostiserat tillstånd bland svenska gymnasieflickor?

Att just tonårstjejer har stor risk att drabbas av järnbrist är ingen nyhet. Orsaken är att de växer, att de menstruerar och att de äter vegetariskt i stor utsträckning. Enligt nya forskningsrön kan redan mild-måttlig järnbrist utan påverkan på blodvärdet (anemi) ge trötthet, nedsatt tankeförmåga och nedsatt fysisk prestationsförmåga. De senaste 10–20 åren har andelen vegetarianer bland unga flickor ökat påtagligt och 1994–1995 slutade Sverige att järnberika sitt mjöl.

Förekomsten av järnbrist hos tonårstjejer i Sverige är hitintills dåligt kartlagd, och vi vet inte i vilken utsträckning järnbrist påverkar deras mående.

I oktober 2023 genomförde vi en studie på två gymnasieskolor i Lund och Malmö. Deltagarna fick fylla i uppgifter om kost, menstruation och mående/trötthet och lämnade därefter blodprover för analys av blodvärde (Hb) och järnförråd (ferritin). Intresset att delta var stort och vi fick prover och enkätsvar från 485 flickor.

Bearbetning av data från studien pågår för fullt. Enligt preliminära (opublicerade data) hade hela 38% av deltagarna järnbrist (ferritin <15, WHOs kriterium). Vi ser statistiskt säkerställda samband mellan kost med lite kött och järnbrist och mellan uppgiven riklig menstruation och järnbrist.

Till hösten kommer vi med hjälp av anslaget från Lions arbeta vidare med analys avseende trötthet/fatigue/livskvalitet och järnbrist. Vi kommer också att i kontakt med hälsoekonomer för att diskutera ifall screening för järnbrist kan var något som är aktuellt ur ett folkhälsoperspektiv.

Annons för deltagande

Studien leds av 

Moa Wolff 
Specialistläkare
Nöbbelövs vårdcentral, Lund

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This