Nyhet citerad från svt.se;
– Man ska vara försiktig med vad man säger, men jag är helt övertygad om att det här på sikt kommer revolutionera diagnostiken av alzheimer i sjukvården, men även underlätta forskningen för att ta fram ett botemedel, säger Hansson till Dagens Nyheter.
Det forskarna har kommit fram till är att halten i blodet av ett protein kallat p-tau217 är en träffsäker markör för sjukdomen. I 95 procent av fallen gick det att skilja Alzheimers sjukdom från andra demenssjukdomar med hjälp av blodprovet.
Det är betydligt bättre än andra etablerade blodtester och lika bra som dyrare metoder som PET-kamera och ryggvätskeprov, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.
Blodprover från Colombia
Forskarna fann också att halterna i blodet började stiga långt innan symtomen framträdde.
– Vi såg att markören p-tau217 började ändra sig redan vid 24 års ålder, trots att personer inte fick symtom förrän när de var 44. Med det här provet kan vi med hög säkerhet upptäcka alzheimer hos personer som ännu inte utvecklat demens, säger Oskar Hansson.
Den upptäckten gjordes med hjälp av sparade blodprov från medlemmar av världens största släkt med ärftlig alzheimer, som lever i Colombia.
Deltagare från tre länder
Totalt ingick 1 402 personer från Sverige, USA och Colombia i studien. Forskare från de tre länderna har arbetat med studien tillsammans med det amerikanska läkemedelsföretaget Eli Lilly.
Proteinet p-tau217 är en variant på det protein som påverkar hjärncellerna negativt och försämrar minnesfunktionen för dem som drabbas av sjukdomen.
Studien publiceras i den ansedda medicintidskriften Journal of the American Medical Association.
En boende och en anställd på ett alzheimerboende i Pitkovice i Tjeckien (arkivbild från april 2020).