Föräldraförberedelse i mödrahälsovården med fokus på första tiden efter förlossningen: strategier för 2000-talet baserade på förstagångsföräldrars behov
Studier om nyblivna föräldrars förberedelsebehov har nyligen publicerats av forskargruppen och ligger till grund för nyutvecklade strategier för föräldraförberedelse. Syftet med den kommande studien är att utvärdera de nyutvecklade strategierna för föräldraförberedelse genom att i en randomiserad kontrollerad studie testa effekten av strategierna på förstagångsföräldrars tilltro till sin förmåga i föräldraskapet, känsla av trygghet och risk för depression efter förlossningen.
En förbättrad föräldraförberedelse under graviditeten med särskilt fokus på tiden efter barnets födelse förväntas öka föräldrarnas tillit till sin förmåga i föräldraskapet och känsla av trygghet samt minska risken för depression hos föräldrarna efter förlossningen. Detta skulle ge en bättre start för hela familjen och öka barnets möjligheter till god hälsa och utveckling, vilket i sin tur även kan ge positiva hälsoekonomiska effekter för samhället. Om hypotesen stämmer kan resultatet också leda till att riktlinjer för föräldraförberedelse kan skapas vilket bidrar till en mer jämlik vård.
Ansvariga i forskningsprojektet
Linda Kvist Leg sjuksköterska, Leg barnmorska, PhD och docent
Eva Persson Leg sjuksköterska, Leg barnmorska, PhD och lektor
Maria Ekelin Leg sjuksköterska, Leg barnmorska, PhD och biträdande lektor
Inger Hallström Leg barnsjuksköterska, PhD och professor i pediatrisk omvårdnad
Forskningen bedrivs i den tvärvetenskapliga forskargruppen Barns och familjers hälsa (https://www.med.lu.se/hv/forskargrupper/barns_och_familjers_haelsa) i samarbete med forskargruppen Barnmorskans forskningsområde – reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa (https://www.med.lu.se/hv/forskargrupper/barnmorskans_forskningsomraade_reproduktiv_perinatal_och_sexuell_haelsa) vid Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds universitet.