Sepsis är ett allvarligt tillstånd

som uppstår till följd av en överdriven immunreaktion som svar på en infektion. Barn är särskilt utsatta och årligen uppskattas över en halv miljon dödsfall globalt, varav många är tidigare helt friska.

Trots modern sjukvård avlider flera barn i Sverige varje år i sepsis som följd av behandlingsbara infektioner. Den enskilt viktigaste faktorn för överlevnad är tidig diagnostik och behandling, vilket försvåras av den komplexa och ofta subtila sjukdomsbilden tidigt i förloppet. Hos barn, som har ett outvecklat immunförsvar, som dessutom varierar över olika åldrar är detta ett särskilt stort problem. Det finns därför ett stort behov av nya metoder för tidig diagnostik av sepsis hos barn.

 I detta projekt har vi som mål att förbättra vår förståelse av sepsis hos barn och utveckla tidiga biomarkörer för att identifiera sjukdomen. Vi kommer kartlägga hur proteinsammansättningen i blodet hos barn förändras under sjukdomsförloppet vid sepsis och vid mindre allvarliga infektioner.

Genom att identifiera skillnaderna mellan proteinsammansättningen vid lindrigare infektioner och sepsis kan vi hitta proteinmönster unika för tidig sepsis. Den snabba tekniska utvecklingen inom mass-spektrometri gör det möjligt att undersöka stora patientgrupper och vi kommer snart kunna använda det i vår kliniska vardag. Detta är kritiskt för att inleda behandlingen i tid.

 Vår forskargrupp, vilken består av läkare från infektionskliniken, akutkliniken och barn- och ungdomsmedicinkliniken på Skånes Universitetssjukhus, har skapat en proteinatlas baserat på biopsier från 26 olika organ och isolerade blodceller. Genom att jämföra plasmaproteiner mot proteinatlasen kan vi identifiera organskador vid infektion och graden av organsvikt.

För att kartlägga proteinprofiler kommer patienter som söker barnakuten med infektionssymtom att inkluderas i studien, och blodprover tas vid insjuknandet och efter ett dygn. Vi kommer följa det kliniska sjukdomsförloppet och inhämta information om vilka patienter som haft sepsis och sedan sammanföra det med resultatet från proteinprofilen. Dessa prover kommer att analyseras och jämföras med vår proteinatlas för att identifiera unika proteinprofilmönster vid sepsis. 

 Genom att utveckla tidiga och tillförlitliga diagnostiska verktyg hoppas vi kunna rädda liv och förbättra vår förmåga att hantera sepsis hos barn effektivt. Detta är av största vikt för att minska dödligheten och lidandet som sepsis orsakar bland barn.

     

    Erik Malmström

    Läkare Akutmedicin 
    SUS Lund

    Translate »

    Pin It on Pinterest