Dupuytrens sjukdom

är en vanligt förekommande åkomma. Sjukdomen kan genom bildandet av strama bindvävssträngar i handflatan orsaka en oförmåga att räta ut fingrarna (så kallade kontrakturer) som i sin tur kan påverka handfunktionen och i slutändan leda till svårigheter i dagliga aktiviteter såväl inom arbetet som på fritiden.

Sedan den franske kirurgen Baron Guillaume Dupuytren först beskrev tillståndet 1831 har den traditionella behandlingen varit operation. På senare år har nya behandlingsmetoder tillkommit, bland annat en läkemedelsbehandling där ett enzym sprutas in i Dupuytrensträngen och löser upp denna (så kallad kollagenasinjektion). Oavsett behandlingsmetod är risken för att sjukdomen kommer tillbaka hög. Behandlingen av återfall är oftast kirurgisk men denna har visat sig vara förenad med högre risker av allvarliga komplikationer än vid förstagångsbehandlingen av sjukdomen.

Vår forskning syftar till att jämföra kollagenasinjektioner med kirurgi vid behandling av återfall av Dupuytrens sjukdom. I studien som är pågående har patienter med återfall av Dupuytrens sjukdom efter tidigare behandling slumpats till ny behandling med antingen kirurgi eller injektion. Patienterna följs sedan under 5 år och studien utvärderar både kortsiktiga resultat av behandling av återfall såsom förbättring av fingerkontrakturerna, handfunktionen och risk för komplikationer samt långtidsresultat i form av nya återfall. Vår förhoppning är att våra resultat ska kunna bidra till bättre behandling av patienter med Dupuytrens sjukdom i framtiden.

Studien leds av

David Eckerdal
Specialistläkare Ortopedi
Hässleholms sjukhus

Translate »

Pin It on Pinterest